Stort engagemang för Biologiska mångfaldens dag 2018
För andra året i rad uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag, 22 maj, stort i Sverige. Det är redan klart med över 40 aktiviteter runt om i landet. Nu har dessutom Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017, inlett en landsomfattande föreläsningsturné om biologisk mångfald.
FN initierade den internationella biologiska mångfaldens dag år 2002 för att öka förståelsen för vikten av en artrik natur. Trots att forskare anser att vi befinner oss i den sjätte stora massutrotningen av arter och trots att biologisk mångfald är ett erkänt viktigt skydd mot klimatförändringar får sällan frågan den uppmärksamhet som skulle behövas.
Det försöker Biologiska mångfaldens dag-initiativet ändra på. Redan nu pågår “Turné för biologisk mångfald”, en föreläsningsturné av Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017 och initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag.
– För att kunna bevara arter och natur krävs det att allmänheten är engagerad. Därför behöver fler få en kunskap och förståelse för den biologiska mångfalden. Det är också därför jag åker ut på turnén och engagerar mig i den här dagen, säger Rebecka Le Moine.
I samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj kommer det arrangeras mängder av aktiviteter för hela familjen för att sätta fokus på artrikedom, naturvårdsinsatser och hotade arter. Det är också en dag som samlar Natursverige med ett gemensamt mål: att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald i Sverige och världen.
I år får initiativet dessutom stor hjälp från Naturskyddsföreningen, som är huvudpartner till Biologiska mångfaldens dag.
– Hoten mot den biologiska mångfalden är lika allvarliga som klimatförändringarna. Kunskapen om värdet och skyddet av den biologiska mångfalden som en grundläggande förutsättning för vårt samhälle måste växa, både bland allmänheten och beslutsfattarna. Biologiska mångfaldens dag är ett tillfälle att både njuta av naturen och att lyfta politikens ansvar att skydda den, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Med Naturskyddsföreningens samlade kunskap, engagemang och nätverk i ryggen har vi alla möjligheter att etablera Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Naturen behöver få mycket mer uppmärksamhet. En egen temadag som firas i hela landet är en bra början, säger Erik Hansson, initiativtagare och chefredaktör på Natursidan.se.
Några av de arrangörer som redan bokat in aktiviteter i samband med den 22 maj är: Bergianska trädgården, Biotopia, BirdLife Sverige, Centrum för Biologisk Mångfald, Fältbiologerna, Gothenburg Global Biodiversity Centre, Naturfotograferna, Naturskyddsföreningen, flera av landets Naturum, Station Linné, Svenska Botaniska Föreningen, Sveriges Entomologiska Förening, Sveriges Mykologiska Förening, Världsnaturfonden WWF och Åsnens nationalpark.
Rebecka Le Moines turné för biologisk mångfald
Om Biologiska mångfaldens dag 22 maj
2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för
att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.
Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder i samband med Biologiska mångfaldens dag. Tusentals personer engagerade sig i allt från invigning av naturreservat och guidade turer till en nationell spindelräkning och en 19 timmar lång artbingo. Det svenska engagemanget uppmärksammades av FN och i oktober 2017 belönades Rebecka Le Moine med utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF, bland annat för sitt arbete
med Biologiska mångfaldens dag.
Mer information: